Hou rekening met de lichtinval bij het ophangen van beveiligingscamera's

  • 27 sep. 2022

Een solide alarmsysteem beschermt je woning of ander bezit tegen indringers. Door mooie, slimme apparaten is er inmiddels enorm veel keuze. Dankzij een kleine investering beveilig jij je woning met hoogwaardig materiaal dat met elkaar communiceert. Via je smartphone hou je de controle en desgewenst koppel je alarmen door naar een hulpdienst. Dat is allemaal fantastisch. Maar je hebt er uiteraard pas iets aan wanneer je de onderdelen van het systeem correct installeert. In dit artikel besteden we specifiek aandacht aan de juiste lichtinval voor je beveiligingscamera's. Via de onderstaande tips zorg jij ervoor dat ze altijd zicht hebben, zelfs in het donker.

Verbeter de lichtinval zodat je beveiligingscamera's beter functioneren

Zonder licht is het voor iedere conventionele camera lastig om alles nauwkeurig te detecteren. Alleen modellen die speciaal gemaakt zijn voor de nacht weten dan nog een helder beeld te registreren. Maar er is een oplossing voor de standaard beveiligingscamera. In en rondom je woning heb je de hoeveelheid licht tenslotte zelf in de hand. Plaats bijvoorbeeld verlichting in je achtertuin of in de buurt van je voordeur. Dat is overigens niet alleen een groot voordeel voor je beveiligingscamera's. Want de aanwezigheid van licht op zich heeft al een afschrikkend effect op kwaadwillenden. Zij wagen liever een poging bij een woning met toegangswegen waar het zicht beperkt is.

Een opritverklikker: alleen licht tijdens beweging

Wellicht zit je niet te wachten op een lamp die continu voor of achter je huis brandt. Dat is best te begrijpen. Met name wanneer het licht naar binnen schijnt en je hier overlast van ervaart. Verder is het met oog op je energierekening geen gek idee om te kiezen voor een opritverklikker. Iedereen kent deze apparaatjes wel. Nieuwe, slimme modellen geven je nog meer opties. Bovendien zijn ze niet alleen geschikt voor de oprit. Je gebruikt ze net zo makkelijk voor het voetpad langs je huis of je achtertuin. Bij beweging gaat het licht aan waardoor de aanwezige camera's heldere opnames maken. Bovendien geldt voor de verklikker hetzelfde als voor vast licht. Ze schrikken mogelijk indringers namelijk af. Je slaat dus wederom twee vliegen in één klap met deze tip.

Bestel een opritverklikker en verbeter de beveiliging rondom je woning.

Kies voor nachtcamera's wanneer dat nodig is

Zie je de bovenstaande tips niet zitten of functioneert jouw alarminstallatie nog steeds niet naar behoren tijdens de nachtelijke uren? Overweeg dan om een nachtcamera aan te schaffen. Moderne camera's wisselen van de ene modus naar de andere. Overdag functioneren ze als standaard camera. Maar zodra er weinig licht gedetecteerd wordt de infraroodfunctie ingeschakeld. Hierdoor is te weinig licht nooit een probleem.

Te veel licht beïnvloedt het beeld eveneens

Naast te weinig licht, is een te grote hoeveelheid licht een probleem. Met name wanneer dit recht in de lens schijnt. Vaak is de zon het probleem, maar een andere lichtbron kan ook moeilijkheden veroorzaken. Je beveiligingscamera's hoog ophangen en iets naar beneden richten is vaak een makkelijke oplossing. Denk er wel aan dat de zon draait. Check dus op verschillende momenten van de dag of jouw camera's hier geen hinder van ondervinden.

Delen: