Slimme camera's en de regels met het oog op privacy

  • 27 sep. 2022

Het doel van het ophangen van camera's is het verhogen van de veiligheid. Daarom lijkt het verstandig om zoveel mogelijk in beeld te brengen. In een ideale wereld zie je een inbreker al van verre aankomen. Helaas is het allemaal niet zo eenvoudig. Want bij het ophangen van camera's dien je rekening te houden met de privacy van anderen. In dit blog leggen we de belangrijkste regels uit.

Hou rekening met de privacy van de buren

De hoofdregel voor het ophangen van camera's is dat je alleen je eigen bezit en grond mag filmen. In veel gevallen is het onvermijdelijk dat er toch iets anders op beeld staat. Denk bijvoorbeeld aan een stukje van de openbare weg of een schutting of muur van de buren. De regel is dan ook enigszins open voor interpretatie. Vinden je buren het niet erg dat een stukje van hun muur in beeld is? Dan wordt hun privacy dus ook niet geschonden. Het voornaamst doel is dat je er alles aan doet om anderen en het bezit van anderen zo min mogelijk in beeld te brengen.

Voorbijgangers op de openbare weg mogen niet gefilmd worden

Het spreekt voor zich dat voorbijgangers dus ook niet mogen worden opgenomen door jouw security camera's. Pas als je jouw grond betreden is dat toegestaan. Je mag dus gewoon je oprit, voortuin of tuinpad in beeld brengen. Zorg er wel voor dat de openbare weg of stoep buiten beeld blijft.

Slimme camera's met handige functies ten behoeve van de privacy

Het is geen nieuws dat slimme camera's enorm veel voordelen hebben. Ze helpen je bijvoorbeeld om je aan de regels voor privacy te houden. Via de bijgeleverde software van smart camera's is het namelijk mogelijk om tot op de pixel nauwkeurig het beeld uit te vlakken. Hierdoor bepaal je veel preciezer wat er niet in beeld komt. Ideaal wanneer het erg lastig is om de perfecte balans te vinden tussen security en respect voor privacy.

Kies voor moderne en betrouwbare security met deze slimme camera's voor buiten.

Wat gebeurt er wanneer de regels worden overtreden?

In feite zien maar weinig mensen wat jij precies filmt. Je valt pas door de mand wanneer je wel heel opzichtig voorbijgangers of je buren in beeld brengt. In dat geval kunnen zij contact opnemen met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Als jouw camera niet conform is met de privacyregels dan krijg je een brief of een telefoontje. In feite is dit meestal nog een vriendschappelijke methode om het conflict op te lossen. Want de volgende stap is contact met de politie. Als de hele situatie uit de hand loopt komt de zaak uiteindelijk voor de rechter.

Wat te doen als mijn buren zich niet aan de regels houden?

Direct contact opnemen met de Autoriteit Persoonsgegevens of de politie is meestal geen verstandige eerste stap. Je gaat er in feite met gestrekt been in terwijl iets meer beleid wellicht gepast is. Heb je een vermoeden dat jouw privacy geschonden wordt door je buren? Probeer dat dan eerst uit te praten. Vraag desnoods of je mee mag kijken met de camera. Als dit allemaal geen effect sorteert is het tijd om hulpdiensten in te schakelen.

Delen: