24 uur bewaking dankzij camerabeelden
Als ondernemer ontkomt u er bijna niet aan om een of meerdere bewakingscamera’s in te zetten. Hierbij is het vooral belangrijk om het doel hiervan te bepalen. Gaat het om een preventieve maatregel of is het bedoeld om criminelen op te sporen?
De politie is zich bewust van de noodzaak van bewakingscamera’s. Ze houden een databank bij, genaamd camera in beeld. Via deze databank ziet de politie waar zich camera’s bevinden. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om criminelen of daders sneller op te pakken.
Tips voor aanschaf van bewakingscamera’s
Overal op het internet komt u advies met betrekking tot het aanschaf van bewakingscamera’s tegen. Ook de politie heeft een aantal tips, terug te vinden op de website van de politie.
Het is belangrijk om voor een goed systeem te kiezen. Hierbij is het mogelijk om het camerasysteem aan te sluiten op een videotoezichtcentrale of een particuliere alarmcentrale. Wie dit niet wil kan opnames zelf in beheer houden. Bijvoorbeeld middels een HD recorder of een app op de smartphone.
Plaatsing van de camera’s
Net zo belangrijk is de plaatsing van de bewakingscamera’s. Vergroot de kans dat de daders door het beeld lopen door camera’s op strategische plekken op te hangen. Dit betekent in ieder geval bij de toegangsdeuren maar ook bij criminaliteitgevoelige plaatsen zoals de kassa, de opslagruimte en de kluisruimte. Het is niet toegestaan om camera’s in toiletgebouwen, badkamers, omkleedruimtes of pashokjes te hangen.
Beeldkwaliteit speelt een belangrijke rol. Een te lage resolutie zorgt ervoor dat daders mogelijk niet identificeerbaar zijn. Kies daarom voor bewakingscamera’s die in minimaal full HD resolutie filmen maar bij voorkeur nog hoger (2K of 4K). Kijk ook eens naar nachtzicht, is dit op de camera aanwezig? Onmisbaarder wanneer er 24 uur per dag toezicht moet zijn.
Privacy met betrekking tot beeldopnames (filmen)
Het maken van beeldenopnames is in beginsel alleen toegestaan ter bescherming van eigendommen, werknemers en klanten. U mag niet zomaar de openbare weg filmen, tenzij dit noodzakelijk is. U bent verplicht om kenbaar te maken dat er bewakingscamera’s aanwezig zijn. Dit doet u middels een waarschuwingsbord of sticker bij de toegangsdeur of voordeur.
Bewaar beeldopnames niet langer dan noodzakelijk met een maximum van vier weken. De regels met betrekking tot dat de privacy vindt u terug in de Wet Bescherming Persoonsgegevens.
Nog een aantal tips van de politie
Zorg ervoor dat bewakingscamera’s niet gesaboteerd kunnen worden. Het zicht van de camera’s mag ook niet worden belemmerd door een reclamebord, zuil of pilaar, een stellage of iets anders. Houd ook rekening met de lichtinval. Bij slecht verlichte ruimtes is het nodig om voor camera’s met een lage-lichtgevoelige lens te kiezen. Tegenlicht maakt beelden onduidelijk.