Tips voor de plaatsing van bewakingscamera’s

  • 15 feb. 2024

Beveiligingscamera’s of bewakingscamera’s voorkomen inbraak, diefstal of schade. Bedrijven maken hier veelvuldig gebruik van. Daarnaast kiezen steeds meer particulieren voor het plaatsen van een of meer bewakingscamera’s. Bekijk de beste tips voor de plaatsing van bewakingscamera’s, hierdoor hebben ze het grootste effect.

Aanschaf van bewakingscamera’s

Alles valt of staat met de aanschaf van de juiste bewakingscamera’s. Voor bedrijven zijn de bekabelde bewakingscamera sets een echte aanrader. Het gaat hier om een compleet geavanceerd camerasysteem van een hoge kwaliteit. Een draadloos camerasysteem werkt via een beveiligde verbinding en is geschikt voor bedrijven of particulieren. De losse IP camera wordt veel ingezet bij woningen, in tuinen of bij de oprit. Dan is er ook nog de camera die met een SD-kaart werkt, meer bedoeld voor situaties waar geen stroompunt en wifi netwerk aanwezig is. Een bekend voorbeeld hiervan is de ELITE bewegingsmelder die ook is voorzien van camera.

In het openbaar filmen? Plaats een melding

U mag niet zomaar in het openbaar filmen. Wanneer de bewakingscamera’s op de openbare weg gericht staan dan bent u verplicht om dit te melden, bijvoorbeeld middels een waarschuwingsbord. Ook wanneer u binnen het bedrijf, de winkel of horeca filmt dan moet u dit aangeven. Dit geldt ook voor particulieren.

Plaats bewakingscamera’s in een hoek

Afgezonderd van de 360° camera’s plaatst u alle andere soorten bewakingscamera’s bij voorkeur in een hoek. Dit voorkomt dat er een dode kijkhoek ontstaat. Controleer of de camera een breed gebied filmt. Vaak is het nodig om meerdere camera’s op te hangen.

Bewakingscamera gericht op toegangsdeuren- en ramen

Houd er rekening mee dat inbrekers, dieven of criminelen bijna altijd via een deur of raam binnenkomen. Zorg dat de camera’s hierop gericht staan. Hang bewakingscamera’s echter nooit pal boven een deur of raam. Dit geeft een slecht beeld, bovendien kan de inbreker de camera makkelijk zien en onklaar maken.

Niet te hoog maar zeker ook niet te laag

Een bewakingscamera zo hoog ophangen dat hij alleen de bovenkant van mensen filmt, dat is nooit een goed idee. Hang beveiligingscamera’s echter ook niet te laag. Hierdoor is het voor mensen heel makkelijk om iets over de camera heen te hangen of deze uit te schakelen. Hang de camera’s bij voorkeur op een hoogte van ongeveer 2,50 m.

Laat beveiligingscamera’s elkaar filmen

Het is aan te raden om de beveiligingscamera’s niet alleen de ruimte maar ook elkaar te laten filmen. Zo heeft u het direct in de gaten wanneer een camera uitgeschakeld wordt.

Zonlicht en algemene verlichting

Richt camera’s niet direct op het zonlicht, hierdoor worden ze ‘verblind’ en is nauwelijks zichtbaar wat er op het beeld staat. Houd ook rekening met de verlichting in de ruimte. Sommige spots zijn zeer fel en kunnen de camera’s verblinden. Richt een camera dan ook niet rechtstreeks op een spotje of verplaats het spotje een beetje.

Houd waardevolle spullen in de gaten

Zijn bewakingscamera’s bedoeld voor het in de gaten waardevolle spullen? Richt hier een of meerdere camera’s op. Ook dit doet u vanuit een hoek, dit geeft het beste beeld. Als laatste is het aan te raden om u aan de regel- en wetgeving gehouden. U mag beelden niet langer dan vier weken bewaren en niet zomaar met anderen delen.

Delen: