Slimme verlichting zodat inbrekers denken dat je thuis bent

  • 14 jun. 2021

Verlichting buitenshuis en in je woning dragen bij aan de veiligheid. Slimme lampen hebben extra functies om inbrekers buiten de deur te houden. Want die komen meestal 's nachts en werken graag in het donker. Goede verlichting heeft een afschrikkend effect. Lees in dit blog hoe jij je huis veiliger maakt met slimme verlichting.

Lampen koppelen aan een bewegingsmelder

Bewegingsdetectie is een vast onderdeel van slimme beveiligingscamera's. Daarnaast zijn er slimme opritverklikkers die met je netwerk communiceren. Kijk voor ons aanbod bewegingsmelders op deze pagina. Zodra er iemand gespot wordt, verstuurt zo'n apparaat een signaal. Afhankelijk van je instellingen gaan bepaalde slimme lampen aan. Hierdoor werkt een inbreker niet meer in het duister, maar staat hij midden in de spotlights. Dit werkt met name met buitenverlichting. Maar het plotseling aangaan van de binnenverlichting is vaak eveneens genoeg om dieven af te schrikken.

Het lijkt of je thuis bent wanneer je lampen automatisch ingeschakeld worden

Slimme verlichting schakel je in en uit via een centraal bedieningspaneel, je smart televisie of je smartphone. Je zet ze direct aan of uit. Maar je stelt net zo makkelijk een programma in. Hierdoor gaan je lampen automatisch aan en weer uit, zelfs wanneer je niet thuis bent. Hierdoor is het voor inbrekers veel moeilijker te constateren of ze ongestoord hun gang kunnen gaan. Dit is een erg prettige gedachte wanneer je langere tijd van huis bent. Bijvoorbeeld tijdens een vakantie.

Uitgebreide aanwezigheidssimulatie dankzij slimme apparaten

Instellingen om je lampen automatisch aan en uit te schakelen wekken de illusie dat je thuis bent. Maar wanneer inbrekers het echt op je huis voorzien hebben, komen ze hier snel genoeg achter. Je verlichting gaat namelijk elke dag op hetzelfde tijdstip aan, en op dezelfde tijd weer uit. Fabrikanten van smart devices hebben daar iets op gevonden. Je stelt bijvoorbeeld een bepaalde marge van willekeurigheid in. Hierdoor gaan je lampen niet altijd op exact hetzelfde tijdstip aan. Daarnaast gaat niet alle verlichting tegelijkertijd aan. Een extra optie is om een lamp af en toe kortstondig aan te zetten of juist uit te schakelen. Dat imiteert het natuurlijke gedrag van mensen die thuis zijn veel meer dan vaste tijdstippen waarop alle lampen aanspringen.

Een slim stopcontact voor je slimme lamp

Slimme lampen zijn er in verschillende soorten. De meest simpele versies zijn op afstand aan en uit te zetten. Bij meer geavanceerde modellen gebruik je een smartphone om ze te dimmen of van kleur te laten veranderen. Desgewenst stel je specifieke programma's in waarbij alle lampen samenwerken om een bepaalde sfeer te creëren. Voor de beveiliging is het op afstand aan- en uitzetten en het automatisch in- en uitschakelen verreweg het belangrijkst. Dit bereik je ook met een slim stopcontact. Daarom is het niet nodig om direct alle lampen in je woning te vervangen. Koop een slim stopcontact en controleer je lamp op afstand of stel een bepaald programma in. Op zoek naar manieren om je huis te beveiligen? Kijk dan eens tussen deze slimme gadgets en apparaten.

Delen: