Hoe kies je de juiste meldkamer bij een alarmsysteem?

  • 21 dec. 2020

Een meldkamer is aangesloten op een alarmsysteem en vangt alle meldingen met betrekking tot alarm of storing. Niet iedereen kiest voor een meldkamer, hier zitten namelijk extra kosten aan verbonden. Welke meldkamer is het meest geschikt? Helaas bieden niet alle meldkamers de beste service. Daarom laten we zien hoe een meldkamer werkt en wat de beste keuze is.

Abonnement op een meldkamer

Beveilig de woning of het bedrijfspand met een alarmsysteem. Het draadloos alarmsysteem is zeer populair, maar ook het stand-alone alarm wordt goed verkocht. Dit is een systeem dat zonder centrale werkt. Wie een abonnement op een meldkamer neemt gaat voor een compleet alarmsysteem. Dit is altijd optioneel bij het verkochte alarmsysteem. Een abonnement op een meldkamer of alarmcentrale kost tussen de € 180 en € 250 per jaar (particulier). Dit is inclusief dagelijkse online controle van het alarmsysteem.

De juiste meldkamer bij het alarmsysteem kiezen

Welk alarmsysteem u ook kiest, in veel gevallen is het mogelijk om optioneel een meldkamer abonnement hierbij te nemen. Een alarmsysteem met meldkamer wordt door veel verzekeringsmaatschappijen als goedgekeurd systeem gezien. Naast aansluiting op een meldkamer moet deze camera een back-up verbinding hebben. Let op, sommige meldkamers bieden onvoldoende veiligheid. Het alarm gaat af en de meldkamer belt de eigenaar. U moet zeggen of het alarm terecht is, dan pas wordt de politie ingeschakeld. Dit is natuurlijk fraudegevoelig.

Uitbreiding naar brand, overval of techniek

Een abonnement op een meldkamer is één ding, maar hoe zit het met de mogelijkheid tot uitbreiding? Bijvoorbeeld meldingen bij brand, overval of techniek. Maar ook video verificatie of alarmopvolging. Allemaal zaken die de veiligheid vergroten. Het is dus belangrijk dat dit soort uitbreidingen tot de mogelijkheden behoort.

Bedieningspaneel voor alarmsysteem

Kiest u voor een abonnement op een meldkamer? Vergeet dan niet een bedieningspaneel voor het alarmsysteem. Hiermee kan het systeem eenvoudig worden ingeschakeld/ uitgeschakeld. Dit gebeurt door het indrukken van een enkele toets. Vervolgens moet u nog een code ingeven. Met het juiste bedieningspaneel is het ook mogelijk om een stil alarm naar de meldkamer te verzenden. Dit gebeurt middels een dwangcode. Ook dit verhoogt de veiligheid en is zeker aan te raden voor alarmsystemen in woningen.

Dit gebeurt er in de meldkamer

In een meldkamer is er altijd iemand aanwezig (vaak meerdere personen). Hier komen alle alarmmeldingen of storingen van alarmsystemen binnen. De centralist bekijkt de binnengekomen melding en bepaalt wie of wat er ingeschakeld moet worden. Vaak neemt de centralist telefonisch contact op met de sleutelhouder, dit is ook wel de contactpersoon van het alarmsysteem. Zo kan bepaald worden of het om een terechte of onterechte melding gaat. En welke hulp nodig is.

Alarmmeldingen bij de meldkamer

Wist u dat loze meldingen het vaakst bij de meldkamer binnenkomen? Vaak ontstaat dit door een foutje bij het verlaten of binnenkomen van het pand. Ook technische storingen komen redelijk vaak voor. Gelukkig staat de meldkamer altijd paraat, ook bij noodsituaties.

Delen: