Geluidsopnames maken zonder toestemming

  • 20 jul. 2020

Situaties waarin u geluidsopnames zonder toestemming maakt

Soms kunt u niet anders: u moet zonder toestemming geluidsopnames maken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij verdenking op fraude of oplichting. Maar bijvoorbeeld ook bij vermoeden van overspel, verzuim of andere voor u belangrijke zaken.

We onderscheiden geluidsopnames maken van een telefoongesprek of van een fysiek gesprek.

Dit mag zeker niet

Het is niet toegestaan om geluidsopnames zonder toestemming te maken en deze opnames via het internet (bijvoorbeeld social media) te verspreiden. De wederpartij moet hier altijd toestemming voor geven, tenzij het om een doorslaggevend belang gaat.

Geluidsopnames: dit mag wel

Bent u deelnemer aan een gesprek, dan mag u dit gesprek ten alle tijden opnemen. Hierbij heeft u in principe geen toestemming van de wederpartij nodig, hoewel dit wel zo netjes zou zijn. Bent u geen deelnemer, dan mag u niet altijd opnames maken. Het gaat hierbij voornamelijk om het doel. Wegen doorslaggevende belangen zwaarder, dan kan een geluidsopname een rechtszaak helpen.

In bovenstaande situaties mag u geluidsopnames maken zonder toestemming. Dit geldt ook voor het maken van opnames van telefoongesprekken, ook wanneer u geen deelnemer bent. Maar: in beginsel blijft het strafbaar om zonder toestemming van de andere partij gesprekken op te nemen wanneer u zelf geen deelnemer bent. Weeg daarom de voors en tegens goed tegen elkaar af.

Het gebruik van verborgen geluidsapparatuur

Om stiekem geluidsopnames te maken heeft u verborgen geluidsapparatuur nodig. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor, zoals zichtbare maar ook onzichtbare apparatuur. Zichtbare geluidsapparatuur betreft vaak normale voorwerpen zoals een of klok, maar dan voorzien met audio-opnameapparatuur.

Verborgen geluidsapparatuur verstopt u achter een kast, in een plantenbak of ergens anders. Hierbij is het natuurlijk de bedoeling dat geluidsapparatuur niet zichtbaar is.

Meest populaire afluisterapparatuur

Er is op het gebied van afluisterapparatuur veel verkrijgbaar, van compact of goedkoop tot professioneel. Hoe wilt u afluisteren en bewijsmateriaal vastleggen? Moet dit vanuit een kantoor, een winkelruimte, woning of elders gebeuren?

Voor kantoren of algemene werkplekken is de wandklok met gsm-zender een ideale oplossing. Deze neemt tot een afstand van 10 m zeer duidelijk gesprekken op. De klok werkt met een simkaart en is hierdoor op afstand op te roepen.

Ook handig: de stekkerdoos met gsm-zender. Het gaat hier om een normaal werkende stekkerdoos met USB aansluitingen. Niemand die kan vermoeden dat het hier om verborgen afluisterapparatuur gaat. Te gebruiken voor thuis, op kantoor of op de werkplek.

Gsm zender op te verstoppen

Wie geen gebruik wil maken van zichtbare maar toch verborgen geluidsapparatuur kan ook voor de gsm-zender gaan. Zelden was afluisterapparatuur zo klein. Deze zender werkt met een simkaart en belt bij waarneming van geluid een voorgeprogrammeerd telefoonnummer. Zo kunt u op afstand het gesprek direct meeluisteren. U ziet, geluidsopnames maken zonder toestemming is op verschillende manieren mogelijk.

Delen: