Cameratoezicht en handhaving coronamaatregelen

  • 3 dec. 2020

Extra camera’s plaatsen om de coronamaatregelen te handhaven. Veel gemeenten en bedrijven doen het, maar wat is toegestaan? Ook tijdens de coronacrisis moeten bedrijven en gemeenten rekening houden met de privacy. Alleen dan is het mogelijk om de naleving van de maatregelen in goede banen te leiden.

Lockdown en avondklok

Als gevolg van het coronavirus, dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt, gelden er strenge coronamaatregelen. Een van deze maatregelen is een (gedeeltelijke) lockdown of een avondklok. Zo heeft de horeca al eerder met een avondklok te maken gekregen. Voor gemeenten is het lastig om deze maatregelen te handhaven. Het inzetten van (extra) cameratoezicht kan hierbij helpen. Dit geldt niet alleen voor gemeenten, ook bedrijven, scholen, sportscholen en de horeca zet dit in.

Cameratoezicht en privacy

Het inzetten van cameratoezicht om de coronamaatregelen te handhaven betekent niet dat dit zomaar mag. Er geldt nog altijd de privacywet. Dit betekent dat de privacy van personen belangrijk is en blijft. Gemeenten of bedrijven kunnen mobiel cameratoezicht inzetten. Hierbij moeten ze voldoen aan de voorwaarden voor mobiel cameratoezicht. Camera’s in reclamezuilen plaatsen mag dus niet zomaar, tenzij afspraken is van de grondslag toestemming. Een andere en veelgebruikte optie is het plaatsen van zichtbare camera’s op de openbare weg. Gemeenten mogen deze op openbare plaatsen hangen om de orde te handhaven. De politie mag deze camerabeelden gebruiken wanneer er strafbare feiten plaatsvinden.

Cameratoezicht als particulier

Hoe zit het met cameratoezicht voor particulieren? Dit mag om de eigen woning of het terrein te bewaken. Het filmen van de openbare weg mag niet zonder dat hier een waarschuwing voor wordt vrijgegeven (bijvoorbeeld een waarschuwingsbord).

Van een afstand meekijken

Cameratoezicht en handhaving van de corona maatregelen. Dit betekent ook direct ingrijpen wanneer mensen zich niet aan de regels houden. Van is hierbij nodig. Beveiligingscamera’s moeten dit wel toestaan, er zijn namelijk modellen die intern of op een externe recorder de beelden opslaan maar waarbij de gebruiker niet live kan meekijken.

Gezondheidscheck en contactgegevens

Vooral de horeca en detailhandel zal klanten of gasten onderwerpen aan een gezondheidscheck of contactgegevens noteren. Dit wordt vaak gedaan in combinatie met cameratoezicht. Het aflezen van de temperatuur mag wanneer dit niet wordt opgenomen in een bestand. Verder mag geen gebruik worden gemaakt van een warmtecamera en mag er ook geen sprake zijn van automatische verwerking, bijvoorbeeld poortjes. Contactberoepen zijn verplicht om hun klanten om contactgegevens te vragen. Klanten zijn echter niet verplicht om deze gegevens af te staan. Ondernemers mogen de gegevens niet langer dan 14 dagen bewaren. Ook mogen ondernemers geen klanten weigeren die hun contactgegevens niet willen afstaan.

Hoe lang mag u camerabeelden bewaren?

Camerabeelden mag u langer bewaren. De maximale bewaartermijn bedraagt vier weken. Dit betekent dat u de beelden niet langer mag bewaren dan noodzakelijk is. Houd hier rekening mee wanneer u gebruik maakt van cameratoezicht, ook al is dit om de corona maatregelen te handhaven.

Delen: