Steeds meer bedrijven en particulieren zetten bewakingscamera’s in. Moet de bewakingscamera beelden met of zonder geluid maken? Voor de privacywet zit hier wel enig verschil tussen. Het is gebruikelijk om bewakingsbeelden zonder geluid op te nemen, maar in sommige situaties is het opnemen van geluid toch wel gewenst. Bekijk wat de wet hierover zegt.
Beveiligingscamera’s buiten of binnen
Er is een groot verschil tussen beveiligingscamera’s buiten of binnen. Wanneer camera’s buiten hangen en het straatbeeld of de openbare weg filmen dan bent u verplicht om hiervoor te waarschuwen. Maar ook binnen gelden er bepaalde regels. Zo mag u niet stiekem bezoekers of werknemers filmen. Maar toezicht houden in de eigen woning mag wel zonder waarschuwing te geven. U moet altijd rekening houden met de privacy van buren, bezoekers of voorbijgangers. Een camera mag de privacy van anderen niet zomaar schenden.
Hoe zit het met het opnemen van geluid?
Er zijn bewakingscamera’s met of zonder geluidsopnamen verkrijgbaar. De meeste beveiligingscamera’s zullen geen geluid registreren en vastleggen. Maar ze zijn er wel, bijvoorbeeld een bewakingscamera met microfoonaansluiting. U mag gesprekken opnemen, maar alleen wanneer u zelf deelnemer aan dit gesprek bent. U kunt dus niet zomaar audio opnames maken.
Beelden en audio als bewijsmateriaal
Vermoedt u fraude, criminaliteit of andere zaken waarvoor u bewijsmateriaal wil verzamelen? Dan mag u ongemerkt of zichtbaar beelden vastleggen. U kunt ook audio opnamen als bewijsmateriaal verzamelen. Houd er rekening mee dat u in beginsel strafbaar bent maar dat deze opnamen vaak wel worden geaccepteerd als bewijsmateriaal. Een en ander hangt van de situatie af. We spreken dan van een gerechtvaardigd belang.
Grondslag gerechtvaardigd belang
U mag niet zomaar persoonsgegevens verwerken waaronder beeldopnamen of audio-opnamen van personen. Tenzij u zich kunt baseren op een van de grondslagen uit de Algemene verordening gegevensbescherming. Bekende voorbeelden zijn het beschermen van uw eigendommen of de privésfeer, grensoverschrijdend gedrag in werksituaties vastleggen, fraude, oplichting of het nakomen van uw zorgplicht. Beveiligingsbeelden met geluid maken is niet toegestaan wanneer dit alleen een commercieel doel heeft. Of wanneer u helemaal geen goede reden heeft om het gedrag van klanten, werknemers of voorbijgangers in de gaten te houden.
Het bewaren van bewakingsbeelden
U mag bewakingsbeelden niet onbeperkt bewaren. Er geldt een wettelijke bewaartermijn van vier weken (28 dagen). Na deze periode moet u de beelden verwijderen. In sommige gevallen is het toch noodzakelijk om beelden langer te bewaren, bijvoorbeeld in geval van diefstal, fraude of oplichting. Dan mag u de beelden langer bewaren en moet u ze aan de politie afstaan. Hoe zit het met bewaren van geluidsopnamen? Volgens de wet is hier geen vaste termijn voor. Gesprekken mogen in ieder geval niet langer worden bewaard dan echt noodzakelijk is. Kies voor de zekerheid voor een maximale bewaartermijn van vier weken, net als de bewaartermijn van bewakingsbeelden.
Kies voor een goede kwaliteit bewakingscamera’s
Wanneer een bewakingscamera niet alleen beelden maar ook gesprekken moet vastleggen is het belangrijk om voor een goede kwaliteit camera te kiezen. Een slechte beeldkwaliteit of ruis in het gesprek verkleint de kans dat dit als bewijsmateriaal kan dienen. Let daarom goed op de specificaties en met name de kwaliteit.