Bedrijfsrecherche: Bij fraude een recherche bureau inhuren of zelf onderzoek doen?

  • 6 jun. 2023

Wanneer uw het vermoeden heeft van fraude in uw bedrijf is het vaak niet mogelijk direct de politie in te schakelen. U kunt veel vormen van fraude zelf onderzoeken, maar heeft ook de mogelijkheid om een bedrijfsrecherche bureau in te huren. Onderstaand proberen wij advies te geven in welke gevallen u zelf bedrijfsrecherche onderzoek kunt doen en wanneer het verstandiger is een gespecialiseerd bureau in te huren.

Zelf bedrijfsrecherche doen:
Wanneer u het vermoeden heeft van fraude binnen uw organisatie en zelf onderzoek wilt gaan doen kan dit op verschillende manieren. Het is in eerste instantie mogelijk aan de hand van de al bestaande controle methoden bepaalde handelingen te onderzoeken. Stel u heeft het vermoeden dat er uit de kluis wordt gestolen, maar weet niet wie hier verantwoordelijk voor zou kunnen zijn dat kunt u beginnen door een overzicht op te stellen wanneer bepaald personeel aanwezig was en wie toegang hebben tot de kluis. Door de groep personeelsleden te verkleinen die mogelijk fraude hebben gepleegd komt u al snel dichter bij de dader. Ook kunnen signalen van geldproblemen of ontevredenheid op het werk een aanzet zijn tot het plegen van fraude en het is dus van belang extra alert te zijn op dergelijke signalen. 

Gebruik maken van camera's bij bedrijfsrecherche:
Wanneer u de groep personen die mogelijk de fraude plegen heeft kunnen verkleinen door zelf onderzoek te doen aan de hand van bijvoorbeeld de aanwezigheidslijsten en dergelijke, maar u heeft nog geen dader kunnen herkennen dan heeft u ook de mogelijkheid tot het plaatsen van een (verborgen) camera. Er zitten veel regels aan de inzet van een verborgen camera, waardoor het in een dergelijk geval toch aan te raden is een gespecialiseerd bedrijfsrecherche bureau in te schakelen die u kunnen begeleiden in het traject. Zo dient er voorafgaand aan de inzet van verborgen camera bij bedrijfsrecherche onderzoek worden gekeken naar:

Middel t.o.v. de mogelijke fraude:
Heel simpel gezegd moet het middel in verhouding staan tot het doel. De inzet van verborgen camera's bij bedrijfsrecherche wordt als zwaar middel gezien en wanneer u hiermee bijvoorbeeld wilt aantonen dat iemand soms wat printpapier mee naar huis neemt zal dit door een rechter worden afgewezen als bewijs en zelfs mogelijk tegen u worden gebruikt. Dit wordt ook wel proportionaliteitsbeginsel genoemd.

Verborgen camera's t.o.v. andere middelen:
Voordat u besluit verborgen camera toezicht in te zetten als middel in een bedrijfsrecherche onderzoek zal eerst moeten zijn nagegaan of er geen ander middel bestaat welke minder ingrijpend is en waarmee mogelijk ook resultaat kan worden behaald. U dient dus andere minder ingrijpende middelen hebben uitgeput voordat u overgaat tot de inzet van verborgen camera's. Dit wordt ook wel subsidiariteitsbeginsel genoemd. 

Kennisgeving inzet verborgen camera's:
Bij het plaatsen van verborgen camera's in een bedrijfsrecherche onderzoek dient volgens de wet het personeel waar u toezicht op gaat houden in kennis te worden gesteld van het feit dat u gebruik maakt van (verborgen) camera toezicht. Dit kan door een bedrijfs-memo, maar is natuurlijk beter om standaard in het personeelsreglement of arbeidscontract op te nemen. 

Een bedrijfsrecherche bureau inschakelen:
Gezien de strenge regelgeving op het gebied van onderzoek naar personeel zit u snel in een grijs gebied. Hierdoor is het aan te raden bij fraude een bedrijfsrecherche bureau in te huren of in ieder geval voordat u zelf actie onderneemt advies in te winnen  bij een jurist of arbeidsdeskundige.

Persoonlijk intake gesprek met een bedrijfsrecherche bureau:
Wanneer u op het punt staat om een bedrijfsrecherche bureau in te schakelen en u heeft een groter onderzoek dan enkel wat uitzoekwerk, dan is het te adviseren een persoonlijk intake gesprek te houden. In dit gesprek krijgt u een gevoel bij de kwaliteit van het bedrijfsrecherche bureau en kunt u ook vragen naar de resultaten in vergelijkbare zaken. Ook is het vaak een indicator of een bedrijfsrecherche bureau in een eigen pand zit of in een verzamelgebouw of geen eigen locatie heeft.

Wat kost het inschakelen van een bedrijfsrecherche bureau?
Het inhuren van een bedrijfsrecherche bureau gaat meestal op basis van een uurtarief. Hoewel er ook wel eens recherche zaken op aanname worden gedaan is dit toch niet gangbaar in deze markt. Gemiddeld rekenen bedrijfsrecherche bureaus tussen de 65 en 115 euro per uur. Buiten een gewoon verschil in prijsstelling worden er ook veelal verschillende uurtarieven gerekend voor bepaalde werkzaamheden. Zo wordt het interviewen van bijvoorbeeld personeelsleden tegen een hoger tarief gefactureerd dan het observeren van een bepaalde locatie. Dit omdat voor het goed interviewen van personen de juiste ervaring en expertise nodig is.

Werkgebied van een bedrijfsrecherche bureau:
Hoewel op vele websites van bedrijfsrecherche bureaus gepromoot wordt met landelijke of zelfs internationale dekking is het in de praktijk natuurlijk zo dat de medewerkers en het bureau ergens gevestigd zijn. Kijk daarom goed naar de fysieke vestigingsadressen van het bedrijfsrecherche bureau. Wanneer een recherchebureau voor een onderzoek elke dag 2 uur enkele reis moet maken kan dit in de praktijk nadelig zijn voor het onderzoek, omdat er bijvoorbeeld niet ad hoc kan worden gereageerd.

Advies voor een gerenommeerd bedrijfsrecherche bureau:
U kunt ons benaderen per telefoon op 030-6303631 voor het adviseren van een gerenommeerd bedrijfsrecherche bureau in uw regio.

Delen: